Betegségkalóz

Azonosítsd be, keresd meg és pusztítsd el mindazt a kórt mi neked árt. Nem vagy egyedül mi segítünk!

Támogatóink

Linkblog

Archívum

Reklám

MyStat

ExtremeTracking

eXTReMe Tracker

A Láz

2007.10.15. 02:31 orenas

    Ha egyszerűen kellene megfogalmazni akkor a láz nem más mint a szervezetünk riasztója, amely figyelmeztet minket a behatólóra, behatolókra. Ezt legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, hogy a szervezetünket megtámadja valamilyen baktérium, vagy valamilyen vírus vagy más kórság, ekkor a testünk agyi hőszabályzó központja, ami mellesleg a köztiagyban található, felemeli a test hőmérsékletét és gátolja a hőleadást.
    Az emberi szervezet átlag hőmérséklete 36 és 37.2 Celsius fok között található, a testünk ezen értékeke között teljesít a leghatékonyabban. Amint betolakodók érkeznek a szervezetünk reagál rá, a testhőmérsékletének emelkedésének mértéke szerint beszélünk hőemelkedésről,  ez 37.2 és 38 Celsius fok között, megkülönböztetjük még a mérsékelt lázat ami 38 -39 Celsius fok között, valamint a 39 - 40.5 Celsius fok között a magas lázat illetve a 40.5 Celsius fok felett a igen magas lázat, ami csúnya orvosi kifejezése a hiperpirexia.

3 komment

Címkék: láz

A bejegyzés trackback címe:

https://betegsegkaloz.blog.hu/api/trackback/id/tr2196465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dendrimer · http://dendrimer-molecule.blogspot.com 2007.10.17. 19:43:29


Azért ez így nem teljesen pontos. A láz nem a szervezet "riasztóberendezése".

A láz akkor keletkezik, mikor pirogén (lázkeltő) anyagok szabadulnak fel a szervezetben. Ilyen történik akkor, mikor a fehérvérsejtek támadása következtében szétesik a behatoló baktérium.

Maguk a fvs-ek is termelnek és kiválasztanak olyan anyagokat aktivitásuk során, melyek lázkeltőek.

A láz azt jelzi, hogy szervezetünk küzdelme a betegség ellen már folyamatban van.

orenas 2007.10.20. 21:39:49

Azaz figyelmeztet egy esetlegesen nagyobb bajra! Igaz?

Kedves hozzá szóló mielőtt fitymál egy cikket ajánlott azt végig olvasni! Főleg azokat a részeket amelyeket kritizálunk, eben az esetben felhívom a figyelmét az első sor második szavára: "egyszerűen" és a Centrális és a Pirogén láz fogalmaira és a különbségeikre.

És még annyit, hogy ezek a cikkek nem egészségügyi dolgozóknak vagy orvostanhallgatóknak és más szakmabelieknek készülnek, hanem az egyszerű hétköznapi embereknek és olyan nyelven, hogy ők is megértsék.

deklerb 2009.01.14. 22:43:36

Kedves Blogtulajdonos!

Egészséggel kapcsolatos blogunk hasonló témakört dolgoz fel, mint az Öné. MI a higiéniás termékek veszélyes összetevőire hívjuk fel a figyelmet.

www.mi-csapatunk.blog.hu

Írjon nenkünk, amennyiben bővebb infot szeretne:

dannlergyorgy@t-email.hu
süti beállítások módosítása